Home » Vassleprotein Isolat vs Koncentrat: Vad är skillnaden?
Vassleprotein Isolat vs Koncentrat: Vad är skillnaden?
Nor Yosofi
Proteinpulver, drycker och bars är några av de mest populära kosttillskotten.
En av de vanligaste typerna av protein som används i dessa produkter är vassle, som kommer från mejeriprodukter.
Det finns olika typer av vassleprotein, inklusive vassleisolat och vasslekoncentrat.
Den här artikeln förklarar skillnaderna mellan dessa två vanliga former av vassleprotein och om den ena är bättre än den andra.

Vad är vassleprotein?
Det mesta av proteinet i proteinbars, drycker och pulver kommer från mjölk. När mjölk bearbetas till ost eller yoghurt, separeras en vätska som kallas vassle.
Denna vätska innehåller de snabbsmälta proteinerna som kallas vassleprotein.
Innan bearbetning består mjölk av cirka 20% vassleprotein och 80% kaseinprotein, som bryts ner långsammare i kroppen.
Både vassle och kasein anses vara högkvalitativa proteiner, eftersom de innehåller alla essentiella aminosyror som kroppen behöver.
Dock är vassleprotein särskilt effektivt för att stimulera muskeltillväxt.
Det finns flera olika typer av vassleprotein som används i kosttillskott, men de två vanligaste formerna är vassleisolat och vasslekoncentrat.
Dessa produceras genom olika bearbetningsmetoder och har vissa skillnader i sin näringssammansättning.
Sammanfattning
Vassleprotein är en snabbsmältande proteinkälla från mejeriprodukter. De två vanligaste typerna är vassleisolat och vasslekoncentrat.
Vad är skillnaden mellan vassleisolat och vasslekoncentrat?
Det finns flera näringsmässiga skillnader mellan vassleisolat och vasslekoncentrat, vilket beror på hur de bearbetas.
När flytande vassle separeras vid ost- eller yoghurtproduktion genomgår den olika processer för att öka proteinhalten.
När proteinkoncentrationen blir tillräckligt hög, kan vätskan torkas och bilda vasslekoncentrat, som innehåller upp till 80% protein per vikt. De återstående 20% består av kolhydrater och fett.
Om ytterligare processer används för att minska fett- och kolhydratinnehållet, skapas vassleisolat, som innehåller 90% eller mer protein per vikt.
Sammantaget resulterar bearbetningen av vassleisolat i en högre proteinhalt och lägre mängd fett och kolhydrater per portion.
Men aminosyrasammansättningen är i stort sett densamma i båda formerna, eftersom de härstammar från samma källa.
Tabellen nedan visar nyckelskillnaderna mellan vassleisolat och vasslekoncentrat per 100 kalorier:
Här är tabellen i tre kolumner:
Vassleisolat | Vasslekoncentrat | |
---|---|---|
Bearbetning | Mer | Mindre |
Protein | 23 gram | 18 gram |
Kolhydrater | 1 gram | 3,5 gram |
Fett | 0 gram | 1,5 gram |
Laktos | Upp till 1 gram | Upp till 3,5 gram |
Kostnad | Högre | Lägre |
Förutom att innehålla mindre kolhydrater har vassleisolat även en lägre halt av laktos. Det gör att det kan vara ett bättre val för personer med laktosintolerans.
Dock är laktoshalten i båda formerna oftast låg nog för att de flesta med laktosintolerans ska kunna tåla dem.
Det finns också en prisskillnad mellan dessa två proteintyper. Generellt är vassleisolat dyrare än vasslekoncentrat.
Men eftersom vasslekoncentrat innehåller något mindre protein per portion, kan du ta en större mängd och ändå få samma totala proteinmängd – ofta till en lägre kostnad.
Sammanfattning
Den största skillnaden mellan vassleisolat och vasslekoncentrat är att vassleisolat genomgår mer bearbetning, vilket resulterar i mer protein och mindre fett, kolhydrater och laktos. Vassleisolat är dock dyrare än vasslekoncentrat.
Båda formerna har liknande fördelar
Många studier har visat att vassleprotein har positiva effekter på aktiva personer.
En studie med 192 personer som tränade visade att både vassleisolat och vasslekoncentrat förbättrade muskelmassa och styrka.
Trots de mindre skillnaderna i näringsinnehåll finns inga starka bevis för att vassleisolat och vasslekoncentrat ger olika effekter i kroppen.
Det viktigaste för muskeluppbyggnad är det totala dagliga proteinintaget. Det rekommenderas att det mesta av ditt dagliga proteinintag kommer från högkvalitativa källor som mejeriprodukter, ägg och fågel.
Både vassleisolat och vasslekoncentrat är högkvalitativa proteiner, och de ger sannolikt samma effekt om du får i dig samma mängd protein.
Däremot kan de som begränsar sitt intag av fett, kolhydrater eller laktos föredra vassleisolat, eftersom det innehåller mindre av dessa ämnen.
Det är också värt att notera att många proteinpulver innehåller en blandning av både vassleisolat och vasslekoncentrat.
Sammanfattning
Även om studier stödjer fördelarna med vassleprotein för aktiva individer, finns inga tydliga bevis på att vassleisolat och vasslekoncentrat har olika effekter i kroppen.
Slutsats
Vassleprotein består av snabbsmälta proteiner och är en vanlig ingrediens i kosttillskott. De två vanligaste typerna är vassleisolat och vasslekoncentrat.
Vassleisolat genomgår en mer omfattande bearbetning, vilket resulterar i mer protein och mindre fett, kolhydrater och laktos per portion.
Dock är dessa näringsmässiga skillnader relativt små, och det finns inga starka bevis på att de ger olika effekter i kroppen.
Vassleisolat kan vara ett bättre val för dem som begränsar sitt intag av fett, kolhydrater eller laktos, men det är dyrare än vasslekoncentrat.
Om du istället väljer vasslekoncentrat och tar en något större dos, kan du få samma mängd protein till en lägre kostnad.
Oavsett vilken typ du väljer är vassleprotein en högkvalitativ proteinkälla som kan hjälpa dig att nå ditt dagliga proteinmål.
-
100% Whey Gold Standard Vassleprotein 2273 g
1,099.00krKöp Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan